Tips voor verzuim managers

Een verzuim consulent staat klaar om jouw bedrijf te helpen met het verlagen van jouw verzuimcijfers. Men gebruikt de term verzuimen wanneer er sprake is van een medewerker die zichzelf ziek meldt, op vakantie gaat of met verlof gaat. Een bedrijf die een hoog verzuimcijfer heeft geeft een foute indruk af. Het laat namelijk lijken alsof er een slechte werksfeer is, waardoor mensen niet willen opdagen. Een bedrijf met lage verzuimcijfers laat zien dat de medewerkers gezond zijn en dat ze graag naar het werk gaan.

 

Wat doet een verzuim manager?

Een verzuimmanager is vaak een externe partner die jouw bedrijf meehelpt bij het regelen en grip houden van het verzuimen binnen het bedrijf. Zodra een medewerker zich moet ziekmelden of een andere reden van afwezigheid moet doorgeven, wordt dit direct aan de verzuim manager gezegd. Een verzuim manager heeft de mogelijkheid om op de lange termijn enige informatie op te vragen wanneer er sprake is van een langdurige ziekte. Dit wordt gedaan uit het bestwil van de medewerker. De verzuim manager gaat namelijk kijken wat er aan te doen is en of de reden van ziekte gerelateerd is aan het werk. Het is zelfs mogelijk om een bedrijfsarts erbij te halen wanneer het nodig is.

 

Wat zijn de voordelen van een verzuim manager?

Een van de belangrijkste rollen die een verzuim manager speelt, is dat zij een tussenpersoon zijn tussen de medewerkers en de werkgever. Het is een vertrouwenspersoon waar informatie aan kan worden gegeven. Dit is erg van belang, want een bedrijf wilt namelijk feedback ontvangen van zijn werknemers om de werksfeer beter te maken, terwijl een werknemer anoniem wilt blijven in het geven van deze feedback. De verzuim manager zorgt er dus voor dat het bedrijf zichzelf kan blijven ontwikkelen, om te voorkomen dat medewerkers overmatig verzuimen.

 

Verzuimconsulent en management

Een verzuimbeleid wordt ontwikkeld om te zorgen dat de taken van de medewerker die verzuimt wordt opgenomen. Een bedrijf is dus verantwoordelijk om dit beleid te plannen, zodat de werkzaamheden van het bedrijf zoveel mogelijk door kunnen gaan zoals normaal. Een verzuimmanager staat klaar om hierbij te helpen. Vooral wanneer het gaat om regel- en wetgeving, is het belangrijk om een expert erbij te halen. Zodra de werknemer weer terug in dienst komt na zijn verzuimperiode, is het bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid van het bedrijf om te zorgen dat de werknemer op de hoogte is van alle nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf, zodat hij/zij weer volledig kan meedraaien.